Η απώλεια ενός δοντιού είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στη σημερινή κοινωνία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την απώλεια ενός δοντιού. Μεταξύ αυτών των αιτιών είναι η περιοδοντική νόσος, η τερηδόνα, το οδοντικό τραύμα και άλλα. Τοπικά φαινόμενα, όπως η μη προβλέψιμη και ανεξέλεγκτη μετακίνηση των παρακείμενων δοντιών, η επακόλουθη διαταραχή της μάσησης και της ομιλίας και η γενικότερη δυσλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος και της κροταφογναθικής διάρθρωσης, είναι αναπόφευκτο να δημιουργηθούν. Επίσης, η απώλεια ενός δοντιού έχει ως συνέπεια την συνεχώς αυξανόμενη απορρόφηση του οστού της γνάθου, με επακόλουθο την δυσκολία αποκατάστασης στο μέλλον. Όταν η απώλεια βρίσκεται στην πρόσθια περιοχή του στόματος, εκτός από την λειτουργία, διαταράσσεται και η αισθητική του ατόμου, με άμεσες επιπτώσεις την διστακτικότητα στο χαμόγελομε την επιρροή στην ψυχολογία του ατόμου και την κοινωνική του συμπεριφορά.

Για τους παραπάνω λόγους, ο κενός χώρος που δημιουργείται όταν χαθεί ένα δόντι, πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.

Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η σημερινή οδοντιατρική και αποτελεί το πρότυπο στην αντιμετώπιση της απώλειας των δοντιών. Κατασκευάζονται στην πλειοψηφία τους από υψηλής ποιότητας τιτάνιο ιατρικής χρήσης, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά και βιοσυμβατά υλικά. Τα εμφυτεύματα τιτανίου τοποθετούνται στο οστό των γνάθων, ενσωματώνονται σε αυτό και υποκαθιστούν τις ρίζες των φυσικών δοντιών που έχουν χαθεί. Στην συνέχεια κατασκευάζονται πάνω στα εμφυτεύματα οι προσθετικές αποκαταστάσεις, που υποκαθιστούν τις μύλες των φυσικών δοντιών που έχουν χαθεί. Σε ένα εμφύτευμα ή σε συνδυασμό εμφυτευμάτων μπορούν να στηριχθεί μία θήκη, γέφυρες δοντιών ή και ολικές οδοντοστοιχίες.

Δόντι που λείπει Παραδοσιακή Θήκη Οδοντικό εμφύτευμα με θήκη
Δόντι που λείπει Παραδοσιακή θήκη ή γέφυρα Οδοντικό εμφύτευμα με θήκη
- μη ελκυστικό χαμόγελο. - αλλοίωση υγειών δοντιών. - πλήρη μασητική ικανότητα.
- απώλεια της μασητικής ικανότητας. - η απώλεια οστικής μάζας συνεχίζεται. - δεν καταστρέφει υγιή δόντια.
- αυξημένη απώλεια οστικής μάζας.   - σταματάει την απώλεια οστικής μάζας.

 

Πλεονεκτήματα εμφυτευμάτων

Τα εμφυτεύματα λειτουργούν σε σημαντικό βαθμό, σχεδόν όπως τα φυσικά δόντια. Γι΄αυτό τον λόγο, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν εμφυτεύματα στο στόμα τους, επιτελούν τις λειτουργίες της μάσησης, της ομιλίας και του χαμόγελου με άνεση, κάτι που δρα ευεργετικά στην αύξηση της αυτοπεποίθησής τους. Επίσης, σημαντικό πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων είναι η μακροβιότητα τους,αφού με την σωστή στοματική υγιεινή και φροντίδα, μπορούν να διατηρηθούν ακόμη και για μια ζωή. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι αφήνονται ανέπαφα τα παρακείμενα δόντια, αφού η εκάστοτε προσθετική αποκατάσταση στηρίζεται εξ ολοκλήρου πάνω στα εμφυτεύματα.

Αντικατάσταση ενός δοντιού

Ένα δόντι που λείπει μπορεί να αντικατασταθεί από ένα οδοντικό εμφύτευμα χωρίς να επεμβαίνουμε στα υγιή γειτονικά δόντια. Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, ενα διαβλεννογόνιο στήριγμα υποστηρίζει την τελική θήκη.

Απώλεια ενός δοντιού Το εμφύτευμα τοποθετείτε στη γνάθο κάτω  από τα ούλα Το στήριγμα και η τελική θήκη κατασκευάζονται  ώστε να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα δόντια
Απώλεια ενός δοντιού

Το εμφύτευμα τοποθετείτε στη γνάθο κάτω από τα ούλα

Το στήριγμα και η τελική θήκη κατασκευάζονται ώστε
να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα δόντια

Αντικατάσταση πολλαπλών δοντιών

Αν σας λείπουν περισσότερα από ένα δόντια, τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η καλύτερη θεραπεία. Πολλαπλά εμφυτεύματα τοποθετούνται και κατασκευάζονται είτε μεμονωμένες στεφάνες είτε επιεμφυτευματικές γέφυρες.

Απώλεια πολλαπλών δοντιών. Το εμφύτευμα τοποθετείτε στη γνάθο κάτω  από τα ούλα Το στήριγμα και η τελική θήκη κατασκευάζονται ώστε  να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα δόντια
Απώλεια πολλαπλών δοντιών

Το εμφύτευμα τοποθετείτε στη γνάθο κάτω από τα ούλα

Τα στηρίγματα και οι τελικές θήκες κατασκευάζονται ώστε
να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα δόντια

Υβριδική αποκατάσταση (ακίνητη οδοντοστοιχία)

Αν όλα τα άνω ή κάτω δόντια σας λείπουν, μια εξατομικευμένη οδοντοστοιχία μπορεί να ακινητοποιηθεί μόνιμα χρησιμοποιώντας οδοντικά εμφυτεύματα. Ο αριθμός των εμφυτευμάτων ποικίλει σε κάθε ασθενή. Τα νέα σας δόντια υποστηρίζονται σταθερά από τα εμφυτεύματα, προλαμβάνοντας την απώλεια οστού. Ο οδοντίατρος μπορεί να αφαιρέσει την οδοντοστοιχία όποτε χρειάζεται, για την συντήρηση και τον καθαρισμό της.

Απώλεια όλων των κάτω δοντιών. Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται Μία οδοντοστοιχία ειδικά κατασκευασμένη για εσάς σταθεροποιείται πάνω στα εμφυτεύματα.
Απώλεια όλων των κάτω δοντιών

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται

Μία οδοντοστοιχία ειδικά κατασκευασμένη για εσάς
σταθεροποιείται πάνω στα εμφυτεύματα.

 

Αφαιρούμενη οδοντοστοιχία υποστηριζόμενη από εμφυτεύματα

Αν όλα τα άνω ή κάτω δόντια σας λείπουν, πολλαπλά εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν μία νέα αφαιρούμενη οδοντοστοιχία η οποία θα εφάπτεται με ασφάλεια σε μία εξατομικευμένη μπάρα. Τα νέα σας δόντια υποστηρίζονται σταθερά από τα εμφυτεύματα. Η νέα σας οδοντοστοιχία μπορεί να αφαιρείται καθημερινά για τον καθαρισμό της.

Απώλεια όλων των κάτω δοντιών Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται Μία ειδικά κατασκευασμένη μπάρα τοποθετείται για να ασφαλίσει την αφαιρούμενη οδοντοστοιχία
Απώλεια όλων των κάτω δοντιών

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται

Μία ειδικά κατασκευασμένη μπάρα τοποθετείται για να
την αφαιρούμενη οδοντοστοιχία.

Οδοντοστοιχία σταθεροποιημένη με εμφυτεύματα

Αν όλα τα άνω ή κάτω δόντια σας λείπουν, μία επιλογή μπορεί να είναι να σταθεροποιηθεί η αφαιρούμενη οδοντοστοιχία χρησιμοποιώντας έναν μικρό αριθμό εμφυτευμάτων. Αυτή είναι πολλές φορές μία οικονομική, προσιτή λύση. Μετά την επούλωση, διαβλεννογόνια στηρίγματα τοποθετούνται στα εμφυτεύματα και η υπάρχουσα οδοντοστοιχία σας τροποποιείται ή μία νέα κατασκευάζεται. Η οδοντοστοιχία ''κουμπώνει'' πάνω στα εμφυτεύματα και αφαιρείται καθημερινά ώστε να καθαρίζεται.

Απώλεια όλων των κάτω δοντιών Δύο ή περισσότερα εμφυτεύματα τοποθετούνται. Η οδοντοστοιχία σταθεροποιείται πάνω στα εμφυτεύματα.
Απώλεια όλων των κάτω δοντιών

Δύο ή περισσότερα εμφυτεύματα τοποθετούνται

Η οδοντοστοιχία σταθεροποιείται πάνω στα εμφυτεύματα.

 

Διαδικασία Θεραπείας

Πρώτο ραντεβού

Στο πρώτο ραντεβού γίνεται η γνωριμία του ασθενούς με τον ιατρό, εκφράζονται οι απαιτήσεις και ανησυχίες γύρω από το πρόβλημά του και λαμβάνεται πλήρες οδοντιατρικό και ιατρικό ιστορικό. Ακολουθεί η κλινική εξέταση και η μελέτη των ακτινογραφιών. Στο ιατρείο μας, όλα τα εμφυτευματικά περιστατικά αντιμετωπίζονται μόνο μετά από την λήψη αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT), η οποία μας προσφέρει τρισδιάστατη απεικόνιση της περιοχής και των ανατομικών δομών και αυξάνει την προβλεψιμότητα και την ασφάλεια κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται στον ασθενή όλα τα πιθανά σχέδια θεραπείας και προτείνονται οι πιο ενδεδειγμένες λύσεις για την εκάστοτε περίπτωση, αναλύοντας ταυτόχρονα και το κόστος της θεραπείας.

Τέλος, συνταγογραφείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα λάβει ο ασθενής και προγραμματίζεται η μέρα της χειρουργικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

Δεύτερο ραντεβού - Τοποθέτηση των εμφυτευμάτων

Στην δεύτερη συνεδρία, πραγματοποιείται η χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, σύμφωνα με το σχέδιο θεραπείας που έχει προηγηθεί. Η τοποθέτηση γίνεται με τοπική αναισθησία, κάτω από πλήρως ανώδυνες συνθήκες και με τις πλέον αυστηρές συνθήκες αποστείρωσης του εξοπλισμού, των υλικών και του ιατρικού προσωπικού.

Χρόνος αναμονής

Ο χρόνος αναμονής μέχρι την τελική αποκατάσταση διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση και το σχέδιο θεραπείας που έχει αποφασιστεί. Σε κάποιες περιπτώσεις η προσθετική αποκατάσταση κατασκευάζεται αμέσως μετά την τοποθέτηση (Άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων). Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μεσολαβεί ένα διαστημα 2-4 μηνών, ανάλογα μετην περιοχή τοποθέτησης και την ποιότητα του οστού, για την πλήρη οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων. Η περίοδος αυτή της αναμονής μπορεί να γίνει μεγαλύτερη, στην περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση, με την τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος, για αύξηση των διαστάσεων της ακρολοφίας. Κατά τον χρόνο αναμονής, κατασκευάζεται συνήθως μία προσωρινή προσθετική αποκατάσταση, ιδίως αν πρόκειται για αισθητική περιοχή.

Προσθετική αποκατάσταση

Μετά από το πέρας της αναμονής για την οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων, προχωρούμε στην αποκάλυψη τους με μια μικρή επέμβαση και στην τελική κατασκευή της προσθετικής αποκατάστασης που έχει αποφασιστεί στο σχέδιο θεραπείας.

Φροντίδα μετά το πέρας της θεραπείας

Πολλοί ασθενείς έχουν λανθασμένα την προσδοκία οτι, εφόσον διαθέτουν πλέον τεχνητά δόντια, δεν χρειάζεται να επεμβαίνουν σε αυτά και να ασχολούνται με την καθαριότητα τους. Αντίθετα, η ανάγκη εκτέλεσης καθημερινής και επιμελούς στοματικής υγιεινής είναι περισσότερο επιτακτική μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Οι ασθενείς του ιατρείου μας, πριν ακόμη την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, εκπαιδεύονται στις μεθόδους εκτέλεσης σωστής στοματικής υγεινής, με χρήση της οδοντόβουρτσας, οδοντικού νήματος και άλλων μέσων μεσοδόντιου καθαρισμού. Οι επανέλεγχοι μετά το πέρας της θεραπείας γίνονται ανά 6 μήνες, για να επιβεβαιωθεί η καλή λειτουργία των αποκαταστάσεων, η σταθερότητα και η υγεία των περιεμφυτευματικών ιστών και η τήρηση καλής στοματικής υγιεινής εκ μέρους του ασθενή. Έτσι, προλαμβάνουμε τις όποιες φλεγμονές μπορεί να σχηματιστούν στο στόμα και διασφαλίζουμε την μακροχρόνια παραμονή και καλή λειτουργία των εμφυτευμάτων στο στόμα.