Λεύκανση δοντιών

Λεύκανση δοντιών στο σπίτιΛεύκανση στο σπίτι

Για να πραγματοποιηθεί η λεύκανση στο σπίτι, λαμβάνονται αποτυπώματα των δοντιών και κατασκευάζονται εξατομικευμένα, ειδικά μασελάκια για τον κάθε ασθενή. Στην συνέχεια δίνονται οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής του λευκαντικού παράγοντα και ο ασθενής φοράει τα μασελάκια για περίπου 2-3 εβδομάδες, συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας, έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενδιάμεσα, προγραμματίζονται επανέλεγχοι για την αξιολόγηση της πορείας της θεραπείας και την εκτίμηση του αποτελέσματος.

Συνδυασμός λεύκανσης στο ιατρείο και λεύκανσης στο σπίτι

Στο ιατρείο μας, η πλειοψηφία των λευκάνσεων γίνονται με τον ακόλουθο τρόπο, ο οποίος υπερτερεί κυρίως στην ταχύτητα της επίτευξης του αποτελέσματος. Αρχικά, πραγματοποιείται μία συνεδρία 1 ώρας στο ιατρείο, κατά την οποία εφαρμόζεται το πρωτόκολλο λεύκανσης με την ειδική συσκευή της Philips και τελευταίο μοντέλο αυτής, την Zoom Whitespeed. Το πατενταρισμένο υλικό τοποθετείται από τον οδοντίατρο και ακολουθεί η εφαρμορή του ειδικού φωτός της συσκευής για 1 ώρα. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή αμέσως μετά. Στην συνέχεια ακολουθεί μόνο για λίγες μέρες (ανάλογα με την περίπτωση) λεύκανση στο σπίτι με τον τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω, με τον συνδυασμό των οποίων λαμβάνουμε το μέγιστο του αποτελέσματος.

Λεύκανση σε απονευρωμένο δόντι

Η λεύκανση ενός απονευρωμένου, δυσχρωμικού δοντιού, απαιτεί την εφαρμογή μια λίγο διαφορετικής διαδικασίας, η οποία ξεκινάει από εκεί που αρχίζει η δυσχρωμία, δηλαδή από το εσωτερικό του. Στην πρώτη συνεδρία τοποθετείται ένας ειδικός λευκαντικός παράγοντας στο εσωτερικό του δοντιού, ο οποίος καλύπτεται με προσωρινό σφράγισμα και αφήνεται να δράσει για μερικές μέρες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί πάνω από μία φορά, έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να προηγηθεί καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών μία εβδομάδα πριν. Επίσης, πάντα στο ιατρείο μας λαμβάνονται φωτογραφίες του πριν και του μετά, για να έχουμε μια σαφή εικόνα του αποτελέσματος.

Όψεις Πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι εξαιρετικά λεπτές ''φλοίδες'', κατασκευασμένες από υψηλής αντοχής κεραμικό υλικό. Προσομοιάζουν σε αισθητική τα φυσικά δόντια και χρησιμοποιούνται για την απόδοση ενός εξαιρετικά άρτιου, όσον αφορά το χρώμα και το σχήμα, χαμόγελου. Ειδικότερα, μπορούν να διορθωθούν αισθητικά προβλήματα που που αφορούν το χρώμα (δυσχρωμικά ή ''γερασμένα'' δόντια, παλιές εμφράξεις), το σχήμα (ελαφρώς στραβά δόντια, σπασμένα δόντια κτλ) και το μέγεθος (άνισα δόντια, κλείσιμο κενού κτλ).

Στα περιστατικά όψεων πορσελάνης, στο ιατρείο μας προηγείται πάντα διαγνωστικό κέρωμα, κατά το οποίο κατασκευάζεται πάνω στο εκμαγείο του ασθενή η ιδανική οδοντική μορφολογία και σύμφωνα με την οποία θα δημιουργηθούν οι όψεις. Στη συνέχεια πραγματοποιείται μία διαδικασία που λέγεται mock-up, κατά την οποία ο κατασκευάζονται προσωρινές όψεις απευθείας στο στόμα του ασθενή, έτσι ώστε να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα και η καλή λειτουργία τους, τόσο από τον οδοντίατρο, όσο και από τον ασθενή.

Όψεις πορσελάνης φωτογραφία 1           Όψεις πορσελάνης φωτογραφία 2

Όψεις ρητίνης

Η εξέλιξη των σύνθετων ρητινών και η προσθήκη νανοσωματιδίων αύξησε κατακόρυφα την αισθητική που μπορούν να αποδώσουν και επέτρεψε την εφαρμογή τους στην πρόσθια αισθητική περιοχή του χαμόγελου. Χρησιμοποιούνται για την επιδιόρθωση σπασμένων, φθαρμένων ή παραμορφωμένων προσθίων δοντιών, στην διόρθωση δυσχρωμιών και κηλίδων, καθώς και σε μεγαλύτερη έκταση για το κλείσιμο διαστημάτων, την αλλαγή στο σχήμα και στο χρώμα κτλ. Το βασικό τους πλεονέκτημα σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης είναι το πολύ χαμηλότερο κόστος και ότι η θεραπεία ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία. Τα μειονεκτήματα τους είναι ότι υστερούν σε αισθητική σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης, εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος και ότι το χρώμα τους αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Αισθητική οπισθίων δοντιών

Στο ιατρείο μας δεν χρησιμοποιούμε καθόλου τα παραδοσιακά "μαύρα" σφραγίσματα αμαλγάματος. Στις περιπτώσεις μικρών κοιλοτήτων, χρησιμοποιείται αποκλειστικά ειδική σύνθετη ρητίνη οπισθίων και λαμβάνεται μέριμνα για την απόδοση της μορφολογίας όμοια με το φυσικό δόντι.

Σε μεγαλύτερες απώλειες οδοντικής ουσίας κατασκευάζονται ένθετα και επένθετα ρητίνης και πορσελάνης από το εργαστήριο, έτσι ώστε η αποκατάσταση να έχει την απαιτούμενη αντοχή που απαιτεί η περιοχή.

επένθετα ρητίνης και πορσελάνης  επένθετα ρητίνης και πορσελάνης 2  επένθετα ρητίνης και πορσελάνης 3 


Φυσικά, κατασκευάζονται και κλασικές στεφάνες (θήκες) και γέφυρες, είτε μεταλοκεραμικές, είτε ολοκεραμικές, ανάλογα με την περίπτωση.